Lato to najlepsza pora na przeróżne chłodniki. Dziś podaję przepis na jeden z popularniejszych u nas. Chłodnik z jogurtu z różnymi dodatkami. Do podstawowych składników można dodać odrobinę naszych ulubionych ziół. Np. mięta, natka pietruszki, czy kolendry, oregano, albo macierzanka.
Składniki na 2 porcje:
- 1 ogórek szklarniowy, lub 2-3 ogórki gruntowe
- ½-1 ząbka czosnku
- kilka rzodkiewek
- mały pęczek szczypiorku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
- około 400 g jogurtu naturalnego, lub dobrego zsiadłego mleka
Przygotowanie:
Ogórki, rzodkiewki i zioła umyć i osuszyć. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Czosnek rozgnieść w prasce. Wszystkie składniki, poza jogurtem wymieszać, posolić i odstawić na 5 minut. Jeżeli zebrało się sporo soku można go odcedzić. Do zmieszanych składników dodać jogurt. Delikatnie oprószyć pieprzem świeżo zmielonym, wymieszać i wstawić do lodówki, aby dobrze go schłodzić. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. ze skwarkami.
Moja rada: do tak przygotowanego chłodnika można dodać ugotowane na twardo i posiekane jajka.
Napisz komentarz
Komentarze