Sezon na truskawki w pełni. Lubimy je w koktajlach, deserach i ciastach, na ciepło i na zimno. Dziś placek, trochę pracochłonny, ale warto. Jest pyszny.
Ciasto:
Składniki:
- 20 dag masła-zimnego
- ½ - 3/4 szkl. cukru pudru
- 35 dag mąki pszennej
- 3 żółtka z dużych jajek
Krem:
Składniki:
- 40 dag serka mascarpone, można połączyć z bitą śmietaną ok. 25 dag serka i 200 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub prawdziwego cukru waniliowego (można pominąć)
Dodatkowo:
suchy groch, lub kasza jęczmienna, lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta - niekoniecznie
- ½ kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa na ½ l wody
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można w robocie końcówką w kształcie haka). Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.
Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ja mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek wielkości formy (u mnie prostokątna forma do tarty o wym. 30 x 20 cm). Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min. Schłodzone wyjąć z lodówki. Wstawić do nagrzanego do 180 °C grzanie góra/dół, piekarnika piec około 25-30 minut. aż ciasto się upiecze na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić w formie.
Krem:
Serek z cukrem ukręcić na puszysty krem. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt/aromat. Można dodać ubitą śmietankę. Wymieszać na wolniejszych obrotach.
Całość:
Truskawki umyć, odszypułkować. Wysuszyć. Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wystudzić i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch wygładzić. Wykładamy tyle kremu by zmieściła się jeszcze galaretka i truskawki. Na wierzchu ułożyć truskawki. Zalać je tężejącą galaretką-powinna być jeszcze lekko płynna, przypominająca w konsystencji rzadki kisiel. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze