Kiedyś funkcjonowało takie hasło reklamowe: ryba wpływa na wszystko. Trudno się z tym, trochę przewrotnym, twierdzeniem nie zgodzić. Dzięki wartościom odżywczym ryby mają szeroki i bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D. To jednak nie koniec zalet rybiego mięsa. Ryby zawierają również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.
Mają zbawienny wpływ na układ krążenia, zmniejszają ryzyko arytmii serca, chronią przed zawałem serca, zmniejszają krzepliwość krwi, a także pobudzają do wytwarzania tlenku azotu rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie. Ponadto sprzyjają zwiększaniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, obniżają ryzyko nowotworów.
Istotne są dla dobrego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Działają przeciwzapalnie co jest ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów, czy dnę. Jeśli te argumenty nie wystarczą, aby namówić do częstego spożywania ryb dodam, że są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego i sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny - hormonu dobrego nastroju.
Składniki
- ok. 1 kg filetów z dorsza, najlepiej grubej polędwiczki
- ½ kg cebuli,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/8 l białego wytrawnego wina,
- 2 płaskie łyżki łagodnej musztardy,
- 1- 2 łyżeczki mielonej gorczycy,
- łyżka posiekanego koperku, może być więcej
- łyżka, dwie zimnego masła
Przygotowanie:
Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle, na szerokiej, dość głębokiej patelni, lub w rondlu. Wlać wino, dodać musztardę i gorczycę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 -8 min.
Filety umyć i osuszyć, pokroić na niezbyt małe kawałki. Położyć je na masę cebulową. Na wierzchu ryby rozłożyć cienką warstwę masła.
Naczynie przykryć pokrywką, lub folią aluminiową. Dusić na wolnym ogniu, nie mieszając ok. 8-15 min. Czas duszenia zależy od wielkości i grubości ryby. Rybę po uduszeniu można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Koperek drobno posiekać i dodać do uduszonej ryby.
Podawać z ziemniakami purre, lub z brązowym ryżem, ugotowanym na sypko.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze