Przed nami długie jesienne wieczory i spotkania towarzyskie. Potrzebne będą pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu zakąski. Bardzo popularne są suszone śliwki zawijane w boczek i pieczone. Ja dziś proponuję daktyle zawijane w wędzonym boczku. Słodycz suszonych daktyli słoność i zapach boczku tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- suszone daktyle bez pestek
- migdały bez skórek
- cienkie plastry boczku, lub bekonu wędzonego
- masło klarowane, lub olej
- sól i pieprz, cukier, papryka w proszku -opcjonalnie
Przygotowanie
Migdały na średnim ogniu, smażymy przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce masła, lub gorącego oleju. Zdejmujemy z patelni i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy. Plastry boczku, jeśli są długie, lub zbyt szerokie kroimy, dopasowując do wielkości daktyli. Boczek ma przykryć owoc, ale nie zwisać z niego.
Do każdego daktyla wkładamy po 1 migdale i owijamy plastrem boczku. Masło, lub olej podgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 1-1,5 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno np. z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np. Barcelino Catalunya, lub z dobrze schłodzonym winem musującym Cava.
Moja rada: przekąskę można przygotować bez migdałów, też będzie smakowita. Poza tym tak przygotowane daktyle można zapiec w piekarniku. Wówczas należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.
(WiK)
Napisz komentarz
Komentarze