Sałatka przyrządzona z tych składników wzbogaci danie obiadowe, lub ciepłą kolację. Jeśli zrobimy ją z dodatkiem mięsa z drobiu doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie. Jest szybka, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Polecam
Składniki:
- 1/2 dużego brokuła, lub 1 mały
- 4 jajka
- 100 g kukurydzy
- 1/2 główki sałaty rzymskiej, lodowej, lub innej
- 4 łyżki tartego parmezanu, ja dodałam twardy ser pokrojony w kostkę
- kilka suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
- sól i pieprz
Sos Cezara:
- 4-6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub zwykłej)
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
-1 mały ząbek czosnku, można drobno posiekać, lub włożyć do blendera
- sól i pieprz
- zielenina
Przygotowanie:
Brokuła dokładnie umyć, podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 4-5 minut). Ostrożnie z mocnym ogniem i długością gotowania, bo brokuł powinien zachować chrupkość. Po ugotowaniu krótko przepłukać zimną wodą. Jajka umyć, włożyć do zimnej wody, gotować przez 3-4 minut od zagotowania, przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki, włożyć do salaterki lub do pojedynczych miseczek. Pozostałe składniki w innej misce połączyć, delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz przemieszać.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem, lub przetrzeć w moździerzu na gładką, płynną masę.
Składniki sałatki przełożyć do salaterki, lub miseczek na sałatę polać sosem i dodatkowo oprószyć tartym parmezanem. Można schłodzić w lodówce.
Moja rada: tak przygotowaną sałatkę można wzbogacić gotowanym mięsem z drobiu, lub orzechami np. włoskimi.
Napisz komentarz
Komentarze