Rozpoczął się sezon na wiosenne spotkania towarzyskie na balkonach i w ogrodach. Delikatne i smaczne przekąski z pewnością doskonale uzupełnią przewidziane menu. Dziś podaję przepis na bardzo proste i sprawdzone danie.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 25 dag serka mascarpone, albo ricotty, lub innego typu philadelphia
- ok. 10 dag wędzonego łososia
- łyżka posiekanego świeżego koperku
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie;
Rozwinąć płat ciasta i pokroić na mniej więcej równe paski około 3x 8 cm. Upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na złoty kolor, lub według przepisu na opakowaniu.
Serek wymieszać z przyprawami: sól, pieprz i koperek. Doprawić do smaku. Upieczone paluchy przekroić wzdłuż - uwaga są kruche. Na spodnią warstwę nałożyć łyżeczkę farszu z serka, na to łososia. Przykryć wierzchnią częścią palucha. Gotowe. Można układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
Napisz komentarz
Komentarze