Naleśniki niejeden raz ratowały nas przed brakiem obiadu. Nie inaczej jest i tym razem. Dziś proponuję wytrawne krokiety. Tak jak większość moich przepisów to danie także nie wymaga wielu składników i specjalnych przygotowań.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 500ml mleka
- 300 ml wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli
- mąka (około 3 szklanki) ciasto ma być lejące
Farsz:
- 6 jajek ugotowanych na twardo -2 średnie cebulki - łyżka masła
- 2 bułki kajzerki, lub 4 kromki chleba krojonego -2 małe ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka - szczypiorek
- pieprz i sól do smaku
- zielenina
Panierka:
- trochę pieprzu -trochę soli
- 2 jajka
- troszkę wody
- bułka tarta
Przygotowanie:
Z podanych składników robimy lejące ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka dokładnie rozdrabiamy widelcem mielimy w malakserze, można też zetrzeć na tarce jarzynowej.
Szczypiorek i inną ulubioną zieleninę drobno siekamy i dodajemy do jajek.
Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła, lub oleju. Dodajemy do jajek.
Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości.
Przyprawiamy pieprzem i solą dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić. Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy najpierw boki do siebie i zwijamy.
Gdy mamy wszystkie krokiety zrobione dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody. I roztrzepujemy. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor. Podajemy z surówką.
Napisz komentarz
Komentarze