Łatwy w przygotowaniu, ale pyszny deser.
Składniki:
- mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml
- śmietana kremówka - 250 ml
- galaretka truskawkowa - 3 opakowania
- galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowania
- domowy biszkopt, lub gotowe biszkopty podłużne
- brzoskwinie - 1 puszka ( mogą być świeże, lekko podgotowane)
Przygotowanie:
Domowej roboty biszkopt cienki, jak na roladę, lub podłużne gotowe biszkopty ułożyć na dnie tortownicy o średnicy ok. 26 cm, Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem, jeśli jest ciepło można dać odrobinę mniej wody (ja przygotowuję w dwóch naczyniach. 1 galaretkę do mleka, w drugim naczyniu 2 galaretki na wierzch). Galaretkę brzoskwiniową, lub inną przygotować podobnie. Wystudzić i odstawić, aby lekko zaczęły tężeć. Mleko skondensowane wlać do wysokiej miski, miksować do uzyskania pianki, dodać tężejącą galaretkę truskawkową zmiksować. Wyłożyć piankę na biszkopt, który można leciutko skropić ponczem z wody cukru i soku z cytryny. Powciskać, mniej więcej równomiernie pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie.
Następnie śmietanę kremówkę 36 proc. dobrze schłodzoną, ubić na sztywno. Dodać galaretkę brzoskwiniową, zmiksować, wyłożyć na piankę z mleka. Też można wcisnąć brzoskwinie. Trochę brzoskwiń odłożyć na wierzch. Pozostałe brzoskwinie pokroić na cząstki. Poukładać je na piance śmietankowej, lekko wcisnąć owoce w piankę. Zalać pozostałą truskawkową galaretką. Odstawić ptasie mleczko, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Moja rada: ptasie mleczko można zrobić z jednego rodzaju galaretki.
Napisz komentarz
Komentarze