Burak i kasza królowały na stołach Osiedlowego Ośrodka Kultury Spółdzielni Mieszkaniowej w Brodnicy podczas ostatniej kulinarnej imprezy w tym roku.
Wybór buraka nie był całkowicie przypadkowy. W listopadzie obchodzony jest Dzień Buraka, a dodatkowo z tym warzywem kojarzona jest jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw, czyli barszcz. Oczywiście nie zabrakło go również na stole podczas imprezy w OOK. Do barszczu, który warto podkreślić - został przygotowany na prawdziwym, swojskim zakwasie, podano pyszne mięsne paszteciki.
Jakie jeszcze dania można było skosztować z burakiem? Najróżniejsze sałatki, w tym śledziową, na słodko z gruszką i syropem klonowym czy z kiszonych buraków. Do tego surówki, które podano do gulaszu z kaszą gryczaną. To właśnie dania z kasz były zapowiadaną niespodzianką na Dzień Buraka. Panie z Osiedlowego Ośrodka Kultury jak zwykle zadbały też o słodkości. Królowały na stołach pierniki, jabłecznik, a prawdziwym hitem okazał się makowiec z jabłkami. Jak przyznaje pani Renata Radomska z OOK – jego wykonanie jest niezwykle proste.
- Potrzebne są: 2 szklanki suchego maku, 2 szklanki cukru, 200 g margaryny lub masła, 9 łyżek kaszy manny, 9 jaj – białka i żółtka osobno, 6 soczystych jabłek i 3 łyżeczki proszku do pieczenia – wymienia pani Renata. - Masło, żółtka i cukier utrzeć do puszystości. Następnie dodać mak, kaszę oraz starte na grubych oczkach jabłka. Wszystko wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Piec około 40 minut w 180 st. C, do tak zwanego suchego patyczka. Można przygotować do niego lukier z olejkiem migdałowym. Życzę smacznego!
W imprezie uczestniczyło około 80 osób. W przygotowaniu potraw pomagały panie z Klubu Seniora „Cichy Zakątek”, a pani Stanisława Klabiszewska z Filii nr 1 MiPBP w Brodnicy w dekoracji OOK. W trakcie imprezy odbył się też konkurs, w którym główną nagrodą był kwas buraczany na świąteczny barszcz.
Już dziś Osiedlowy Ośrodek Kultury przy Spółdzielni Mieszkaniowej w Brodnicy zaprasza mieszkańców osiedla na wspólne kolędowanie. Zaplanowano je na 28 grudnia. Początek o godz. 17.
Organizacją „Dnia Buraka” i przygotowaniem potraw zajęły się pracownice OOK: Renata Radomska i Anna Matuszewska.
Tekst i fot. (ever)
Napisz komentarz
Komentarze