Często zadajemy sobie pytanie, co przygotować na niecodzienną i pyszną przystawkę dla gości, czy na ciepłą kolację w zaciszu domowym. Dziś proponuję oscypek z grilla, lub z patelni z żurawiną. Jest to pomysł na góralskie oscypki w najprostszej z możliwych odsłonie, rodem spod samiuśkich Tater. Co prawda prawdziwe oscypki są jedynie między majem i sierpniem, gdy owce dają mleko, z którego wytwarza się prawdziwy góralski przysmak, ale i teraz w sklepach można kupić serki a`la oscypek, pewnie z mleka krowiego. Też dobre do grillowania.
Składniki na 2 porcje:
- 4- 6 oscypków
- 3- 4 łyżek żurawiny
- łyżeczka stopionego masła, albo bezzapachowego oleju-opcjonalnie
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla, lub patelnię, ale nie na maksa. Jeżeli serki są suche można je cieniutko i delikatnie posmarować stopionym masłem lub olejem. Smażyć oscypki z obu stron, przez około 2-4 minut. Pilnować żeby się nie przypaliły, ani nie rozpadły. Po usmażeniu, jeśli są za tłuste, można odsączyć je na papierowym ręczniku. Podawać z żurawiną i chrupiącym pieczywem. Tak przyrządzony oscypek dobrze smakuje też z ogórkiem kiszonym.
Napisz komentarz
Komentarze