Często, gdy zawodzi nas pomysłowość co przygotować na obiad, w sukurs przychodzi makaron. Moja propozycja też opiera się na makaronie. To bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe, do którego przygotowania nie potrzebujemy wiele czasu.
Składniki :
- 250 g makaronu penne lub innego ulubionego
- filet z indyka ok. 30 dag, lub pierś z kurczaka
- por
- kawałek cukinii, marchewka itp.
- szklanka passaty pomidorowej lub pomidory krojone z puszki
- 5-7 dag startego grana padano lub parmezanu
- około 1 szklanki wody( zależy od gęstości passaty)
- garść liści bazylii
- przyprawy do zamarynowania kurczaka: czosnek granulowany, ostra papryka, sól pieprz
- przyprawy do sosu: pół łyżeczki cukru, oregano, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie po bardzo dokładnym umyciu, pora kroimy w cienkie plastry, pozostałe warzywa według uznania, kostka, słupki, plastry. Do garnka o szerokim dnie, lub na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wkładamy mięso. Podsmażamy przez ok.3-5 minut. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Całość mieszamy i dusimy przez chwilę. Do garnka wsypujemy przyprawy, dodajemy około ½ szklanki wody i dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż mięso zmięknie. Warzywa powinny pozostać lekko twardawe, nie rozgotowane. Jeśli trzeba, to sos rozcieńczamy wodą, może być z gotowania makaronu, przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię i połowę startego sera.
Gotujemy makaron al dente. Makaron tylko lekko odcedzony możemy dodać do mięsa z sosem na patelni i całość wymieszać. Ja makaron wykładam na talerze i dopiero dodaję mięso z sosem, posypuję resztą sera i dekoruję liściem bazylii.
Napisz komentarz
Komentarze