Każdej jesieni, gdy jest sezon na śliwki, musi być ciasto z tymi owocami. A drożdżówka to już standard. Jest cudownie mięciutka, pachnąca i wilgotna. Pychota, dość prosta do zrobienia. To mój sprawdzony przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na dużą tortownicę lub sporą blaszkę.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 700g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 40g świeżych drożdży lub 12g suszonych
- 500ml mleka
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120g masła
Dodatkowo:
- śliwki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ja wyrabiam dłońmi, ale można robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego pewnie łatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem, ale ja po staremu. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Szybko, żeby nie była zbyt twarda, zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35 x 24cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na cieście ułożyć połówki śliwek, lub ćwiartki jabłek, przecięciem do góry i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 170-180 stopni C, grzałka góra - dół.
Moja rada:
jeśli używamy drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze