Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 02:54
Reklama dotacje rpo

Wafle z maślankową masą

Wafle z maślankową masą

Wielu z nas z dzieciństwa pamięta smak słodkich, chrupiących wafli z kwaskowatą, jasnobeżową masą.  Na szczęście łatwo i szybko możemy sobie przypomnieć tamte klimaty, a dzieciom, albo wnukom sprawić miłą i pyszną niespodziankę. Ręczę, że smaczniejszą i zdrowszą od kupionych w sklepie słodyczy. Zachęcam do ich przygotowania.
Składniki:
- ½ litra maślanki naturalnej
- 2 szklanki białego cukru
- ½ kostki dobrego masła minimum 82 proc. tłuszczu
- 1 opakowanie wafli
-  niezbyt słodkie powidła śliwkowe, lub dżem wiśniowy - opcjonalnie 
- 1 łyżeczka prawdziwego  cukru waniliowego do smaku - opcjonalnie 
Sposób przygotowania:
Maślankę i cukry przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje i nabierze jasnobeżowego koloru. Trwa to około 45 minut. Mieszać, od czasu do czasu, aby nie dopuścić do przypalenia. Zwłaszcza, gdy nabiera gęstości łatwo możemy przegapić moment przypalania się. Po lekkim przestudzeniu dodać masło i razem dokładnie  utrzeć. Ja robię to drewnianą łyżką. Jeszcze ciepłą masę wykładać na wafle, nie za grubo, dokładnie rozsmarować po całym waflu i kłaść następny. Warstwy układamy starannie. Środkową warstwę, można przesmarować powidłami śliwkowymi, będzie pychotka, albo dżemem wiśniowym. Po wykorzystaniu wszystkich składników wafle obciążyć aby się nie podwijały. Ja kładę na nich deskę, taką, aby przykrywała całość i na wierzchu stawiam garnek z zimną wodą.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama