Oczywiście, teraz w sezonie należy jak najwięcej korzystać ze świeżych warzyw, ale różnie to bywa, nie zawsze mamy czas i ochotę na pitraszenie jakichś wyszukanych dań, podawanych na eleganckiej zastawie. Czasami chcemy, a może jesteśmy zmuszeni, przygotować i zjeść coś szybkiego i prostego w wykonaniu. Właśnie, taka będzie dzisiejsza zupa.
Składniki:
- 1 puszka, lub słoik ok. 400 ml fasoli białej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora ( jasnozielona część)
- 2-4 ziemniaków
- 15 dag boczku wędzonego, lub ćwiartek kurczaka, lub kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku, lub cząbru
- 1,5- 2 litra wody (w zależności czy lubisz gęstą czy rzadką zupę)
- ok. 1 łyżeczka soli
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pietruszkę i por pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobne paski lub kostkę. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Fasolę odsączyć na sitku. Do garnka dodać boczek i smażyć aż wytopi się cały tłuszcz, chyba że boczek jest bardzo chudy to dodać 2 łyżki masła klarowanego. Do boczku dodać pokrojone warzywa i smażyć przez około 2-3 min. Boczek możemy zastąpić kiełbasą, lub wędzonym kurczakiem, ale wówczas dodajemy kurczaka, pod koniec gotowania.
Całość zalać wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez ok. 3-4 min (licząc od zagotowania, pilnować, aby warzywa nie były zbyt miękkie). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki gotować do miękkości. Na samym końcu dodać odsączoną fasolę i wędzonego kurczaka. Pogotować ok.1/2 minuty, dodać majeranek, lub cząber i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać dużą ilością natki pietruszki.
Reklama
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze