Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 23:31
Reklama

Puszysty placek drożdżowy

Puszysty placek drożdżowy

Gdy słońce mocno przygrzewa i w mieszkaniu robi się wiosennie ciepło, to według mnie jest to dobra pora na ciasto drożdżowe. Szybko się robi i rośnie wtedy jak na drożdżach. Takie ciasto kojarzy się nam z domem rodzinnym, gdzie roznosił się zapach świeżo wyjętej z pieca drożdżówki. 
Nie było wtedy mody na wypieki z różnymi sztucznymi spulchniaczami, barwnikami i środkami smakowymi. Do ciasta drożdżowego, podobnie jak teraz, dodawało się sezonowe owoce. Teraz jest pora na rabarbar, który doskonale pasuje do drożdżówki. Z dzisiejszego przepisu wychodzi wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto jest miękkie i delikatne

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 70 dag mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 4-5 dag świeżych drożdży lub 12g suszonych
- 2 szklanki mleka 
- 6 łyżek oleju bezzapachowego 
- szczypta soli
Kruszonka:
- 15 dag mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 12 dag masła 
Dodatkowo:
- owoce: rabarbar, śliwki itp. 

Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy, roztrzepane jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. Ciasto jest bardzo klejące i luźne. Ja ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam ręką, na stolnicy. Lubię czuć jego konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej cieniutko olejem miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. 
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na cieście ułożyć kruszonkę. Można też dodać owoce, jeśli np. przekrojone na pół truskawki, czy śliwki, to przecięciem do góry. Mogą też być plasterki jabłek, czy świetne o tej porze słupki rabarbaru. Ja tym razem zrobiłam bez owoców, ale za to z ogromną ilością kruszonki. Mam nadzieję, że posmarowane świeżym pachnącym masłem, domowej roboty będzie wspaniałe. 
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół.
Moja rada: w przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama