Gdy słońce mocno przygrzewa i w mieszkaniu robi się wiosennie ciepło, to według mnie jest to dobra pora na ciasto drożdżowe. Szybko się robi i rośnie wtedy jak na drożdżach. Takie ciasto kojarzy się nam z domem rodzinnym, gdzie roznosił się zapach świeżo wyjętej z pieca drożdżówki.
Nie było wtedy mody na wypieki z różnymi sztucznymi spulchniaczami, barwnikami i środkami smakowymi. Do ciasta drożdżowego, podobnie jak teraz, dodawało się sezonowe owoce. Teraz jest pora na rabarbar, który doskonale pasuje do drożdżówki. Z dzisiejszego przepisu wychodzi wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto jest miękkie i delikatne
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 70 dag mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 4-5 dag świeżych drożdży lub 12g suszonych
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju bezzapachowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 15 dag mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 12 dag masła
Dodatkowo:
- owoce: rabarbar, śliwki itp.
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy, roztrzepane jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. Ciasto jest bardzo klejące i luźne. Ja ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam ręką, na stolnicy. Lubię czuć jego konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej cieniutko olejem miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na cieście ułożyć kruszonkę. Można też dodać owoce, jeśli np. przekrojone na pół truskawki, czy śliwki, to przecięciem do góry. Mogą też być plasterki jabłek, czy świetne o tej porze słupki rabarbaru. Ja tym razem zrobiłam bez owoców, ale za to z ogromną ilością kruszonki. Mam nadzieję, że posmarowane świeżym pachnącym masłem, domowej roboty będzie wspaniałe.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół.
Moja rada: w przypadku drożdży suchych nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze