Im cieplej tym częściej uciekamy od mięsnych, tłustych dań. Maj,to idealna pora na nowalijki, cudowne szparagi i inne dania pozbawione zimowej ciężkości i kaloryczności. Dziś proponuję danie lekkie, ale bardzo pożywne, a przy tym bardzo odżywcze.
Składniki:
- 50 dag makaronu tagliatelle, lub innego ulubionego
- ok. 45 dag średnich krewetek
- pęczek dymki, lub 2-3 szalotki
- 20 dag mrożonego, lub świeżego cukrowego groszku
- 1 łyżka oliwy, lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz, chili w proszku
- garść posiekanej natki pietruszki
- ok. 5 dag parmezanu
Przygotowanie
Jeśli korzystamy z mrożonych składników, to najlepiej rozmrozić je stopniowo w lodówce. Po rozmrożeniu krewetki dobrze opłukać, aby pozbyć się piasku. W woku, lub w patelni rozgrzewamy olej, lub oliwę, szklimy białą część posiekanej dymki, dodajemy groszek i smażymy, a raczej razem dusimy 1-2 minuty. Dodajemy obrane krewetki i przesmażamy razem następne 1-2 minuty. Doprawiamy pieprzem, solą i chili (według uznania). Gotowe zdejmujemy z ognia. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron, al dente (lekko twardawy). Następnie nie przecedzamy do sucha, ale makaron z odrobiną płynu przekładamy do woka z krewetkami i groszkiem. Mieszamy i delikatnie przesmażamy ½- 1 minuty. Zestawiamy z ognia, dodajemy starty parmezan, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na koniec dodajemy, posiekaną zieloną część dymki i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Można też skropić sokiem z cytryny. Podajemy gorące.
Moja rada: podane czasy zależą od wielkości krewetek, wielkości kostek i rodzaju cebuli. Ważne żeby nie przeciągnąć (nie trzymać za długo na ogniu) krewetek, bo będą twarde, a groszek się wysuszy i też będzie twardy.
Napisz komentarz
Komentarze