Maj to początek grillowania. Nie wszyscy jednak mają warunki do biesiadowania w ogrodzie, czy na tarasie. Ale to wcale nie oznacza, że musimy rezygnować ze swoich ulubionych dań. Dziś proponuję karkówkę przygotowaną na patelni, lub domowym grillu elektrycznym.
Składniki:
- ok. 40 dag karkówki (4- 6 kotletów)
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy na marynatę: np. pieprz, papryka mielona, granulowany czosnek, chili lub gotowe przyprawy np. do gyrosa, lub do grilla i inne.
- olej
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Pokroić karkówkę na kotlety. W następnej kolejności przygotowuję marynatę. Sól, popieprz, sok z cytryny, ulubione przyprawy np. papryka mielona, chili, granulowany czosnek itp. Można też użyć gotowej, ulubionej przyprawy. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć mięso. Można teraz lekko, aby się nie rozleciały pobić tłuczkiem kotlety i dokładnie wmasować w nie marynatę. Ja natomiast dokładnie wsmarowuję marynatę w kotlety następnie nakłuwaczem do mięsa nakłuwam wprowadzając jak najwięcej przypraw w głąb mięsa. Zamknąć w szczelnej misce i odstawić na min. 2 godziny do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw i nabrało kruchości. Im dłużej, ale nie dłużej niż 12 godz. marynujemy mięso, tym będzie bardziej miękkie i delikatniejsze.
Po zamarynowaniu wyjmujemy mięso z lodówki, aby się ogrzało, a na patelnię wlewamy odrobinę oleju podgrzewamy porządnie i smażymy karkówkę z dwóch stron. Nie za długo, bo wyschnie i stwardnieje. Po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. Podawać z ziemniakami purre i surówką. Świetnie smakują z pieczonymi w całości pieczarkami.
Napisz komentarz
Komentarze