Ostatnio z powodu kwarantanny dzieci robią nam zakupy. Dość często wśród warzyw znajduję cukinie. Przygotowuję je na wiele sposobów, bo to bardzo wdzięczne do obróbki w kuchni warzywo. Cukinia jest łagodna w smaku i lekkostrawna, a ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. W cukinii nie gromadzą się metale ciężkie. Ponadto odkwasza ona organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Cukinia również może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dziś polecam dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek. A jeśli dodamy do tego dania kiełbasę, to otrzymamy smaczny i sycący posiłek.
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok. 0,6 kg)
- 30 dag świeżych pieczarek
- 2 papryki, mogą być o różnych kolorach
- papryczka chili
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- świeżo mielony pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- kilka listków świeżej lub pół łyżeczki suszonej bazylii
- łyżeczka oregano
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
W tym czasie papryki myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, lub w paski. Papryczkę chili możemy pozbawić nasion, jeśli jest bardzo ostra.
Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy, często mieszając. Podlewamy warzywa wodą, ja nie dolewam zbyt dużo, żeby leczo nie było rzadkie. Zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 5 minut.
Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda) i w słupki, dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne kilka, kilkanaście minut. Czas zależy od tego, czy lubimy warzywa lekko twarde, i czy cukinia jest młoda.
Dodajemy pomidory z puszki i krótką chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
Można spożywać zaraz po ugotowaniu, ale następnego dnia po krótkim zagotowaniu też jest pysznie.
Napisz komentarz
Komentarze