Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 23:56
Reklama

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Cóż mogę powiedzieć o proponowanym dzisiaj przepisie, tylko tyle, że wymaga cierpliwości i staranności.  Ale warto w przygotowanie tego ciasta włożyć trochę wysiłku, bo, gdy lubicie mocno czekoladowe ciasto z masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów,  wafelków i kremu  z nutelli, to będziecie zachwyceni.  Efektowny i  smaczny torcik wprost  idealny na wyjątkowe okazje. 

Składniki:

Ciasto:
- 6 jajek
- 120g cukru
- 60g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
- 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- ½ szklanki czarnej herbaty 
- ½ łyżeczki  cukru

Masa truflowa do przełożenia:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 250g  śmietanki kremówki
- 100g masłą
- 50g orzechów laskowych
- 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

Masa do obłożenia tortu:
- 80g masła
- 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

Do dekoracji:
- Pralinki Ferrero Roche

Przygotowanie ciasta:
żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut – do suchego patyczka. Ja piekłam z termo obiegiem. 

Przygotowanie masy truflowej:
czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy do góry dnem aby wierzch zrobił się płaski. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia . Następnie kończymy przygotowywać masę truflową: orzechy drobno siekamy a wafelki kroimy na małe kawałki. Schłodzoną masę truflową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy.  Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki.  Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem . Gotowym kremem smarujemy górę i boki tortu. Boki tortu można udekorować  posiekanymi wafelkami. Na  wierzchu ciasta układamy pralinki Ferrero Rocher, ale niekoniecznie. Tort przechowujemy w lodówce.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama