Cóż mogę powiedzieć o proponowanym dzisiaj przepisie, tylko tyle, że wymaga cierpliwości i staranności. Ale warto w przygotowanie tego ciasta włożyć trochę wysiłku, bo, gdy lubicie mocno czekoladowe ciasto z masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów, wafelków i kremu z nutelli, to będziecie zachwyceni. Efektowny i smaczny torcik wprost idealny na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 120g cukru
- 60g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
- 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- ½ szklanki czarnej herbaty
- ½ łyżeczki cukru
Masa truflowa do przełożenia:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 250g śmietanki kremówki
- 100g masłą
- 50g orzechów laskowych
- 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Masa do obłożenia tortu:
- 80g masła
- 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
Do dekoracji:
- Pralinki Ferrero Roche
Przygotowanie ciasta:
żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut – do suchego patyczka. Ja piekłam z termo obiegiem.
Przygotowanie masy truflowej:
czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy do góry dnem aby wierzch zrobił się płaski. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia . Następnie kończymy przygotowywać masę truflową: orzechy drobno siekamy a wafelki kroimy na małe kawałki. Schłodzoną masę truflową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy. Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki. Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem . Gotowym kremem smarujemy górę i boki tortu. Boki tortu można udekorować posiekanymi wafelkami. Na wierzchu ciasta układamy pralinki Ferrero Rocher, ale niekoniecznie. Tort przechowujemy w lodówce.
Napisz komentarz
Komentarze