Biała kiełbasa to świąteczny klasyk na stole. Z kolei kiszona kapusta to samo zdrowie na talerzu. To danie, może niekoniecznie proponuję na same święta, ale zaraz po, czemu nie?
- 1kg kapusty kiszonej
- kilka sztuk białej surowej kiełbasy
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- liść laurowy – 1 szt.
- łyżka kminku, lub majeranku
Przygotowanie:
Kapusta, jeśli jest bardzo kwaśna można ją opłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Następnie delikatnie posiekać. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoty kolor na patelni z odrobiną tłuszczu; masła klarowanego, oleju rzepakowego, lub jeśli nie boimy się cholesterolu, na smalcu. Do cebuli dodajemy kiszoną kapustę wraz z liściem laurowym. Wszystko razem na wolnym ogniu podsmażamy. Kapustę z cebulą doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Wersja I
Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką, nie będzie pękać, następnie z każdej strony podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Jak już złapie lekko brązowy kolor przekładamy ją do rondla z kapustą i dusimy na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Czas zależy od grubości kiełbasy i stopnia wysmażenia kapusty.
Wersja II
Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy surową białą kiełbasę, uprzednio ponakłuwaną wykałaczką. Doprawiamy wszystkimi rodzajami pieprzu. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C. Pieczemy do momentu, aż kiełbasa podpiecze się na lekko brązowy kolor.
Moja rada: ja to danie przygotowuję w rondlu na płycie. Do kapusty, aby wzbogacić jej smak można dodać przed wstawieniem do piekarnika, pieczarki, lekko tylko podsmażone na patelni.
Napisz komentarz
Komentarze