Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 23:53
Reklama dotacje rpo

Jagnięcina ze szparagami

Jagnięcina ze szparagami

O walorach smakowych i zdrowotnych jagnięciny  i podobnie szparagów, pisałam już wiele razy. Dlatego dziś tylko  zachęcę do wykorzystania w kuchni  tych dwóch składników oczywiście z niezbędnymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja może okazać się strzałem w dziesiątkę na świąteczny obiad.


Składniki:
- 4 kotlety z jagnięciny (comber)
- 1 pęczek szparagów (zielonych)
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka świeżego, lub  suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- plasterek masła
- sól

Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 kilka listków 3-4 świeżej, lub łyżeczka suszonej szałwii
- sól
- pieprz

Sos balsamiczny:
- 1/3 szklanki  dobrego octu balsamicznego
- 1 łyżka naturalnego miodu

Przygotowanie marynaty:
Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie dłońmi nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Z lodówki wyjmujemy 10-15 min. przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i  na dużym ogniu obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Można je uprzednio osuszyć papierowym ręcznikiem.  Zmniejszamy ogień i przez  kilka, do kilkunastu minut smażymy. Czas zależy od wieku jagnięciny i od grubości kotlecików. Ale nie za długo, bo mięso się wysuszy i będzie twarde.
Szparagi
myjemy i osuszamy, odcinamy twarde końce. Na rozgrzanym oleju, lub maśle klarowanym smażymy szparagi przez  ok.6 - 10 minut. W połowie smażenia odwrócić na drugą stronę.

Sos balsamiczny
Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu.
Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z ziemniakami np. purre i surówką.  Ja podałam  z  surówką z kalafiora.

Moja rada: jagnięcina równie  dobrze będzie smakowała bez sosu balsamicznego. W zastępstwie sosu, mięso można  leciutko skropić sokiem z cytryny. 
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama