„Dzień Jabłka” był kolejną odsłoną cyklicznych imprez kulinarnych organizowanych w Osiedlowym Ośrodku Kultury w Brodnicy.
We wrześniu „pod nóż” poszły ziemniaki. Mieszkańcy osiedla mogli skosztować m.in. pysznych klusek ziemniaczanych, placków, kopytek czy zagraju. Tym razem pracownicy OOK postawili na polski przysmak – jabłko. Oprócz tradycyjnych jabłeczników mieszkańcy osiedla mogli skosztować klopsów, wątróbki, ryżu zapiekanego, surówek, kompotu, zupy oraz salcesonu (ciasta) – wszystkie dania były oczywiście z jabłkiem. Część owoców, które pojawiły się na stole zasponsorował radny Rady Miejskiej – Mateusz Szafrański.
W zabawie wzięło udział ponad 60 osób. Czas umilała muzyka na żywo. Nie obeszło się również bez konkursów: jedzenie jabłka na sznurku bez pomocy rąk oraz wędrujące jabłko. W obu główną nagrodą był swojski kompot jabłkowy ze spiżarni Renaty Radomskiej.
W organizacji „Dnia Jabłka” swój udział miały również panie z Klubu Seniora „Cichy Zakątek”, które pomogły w przyrządzeniu potraw oraz Stanisława Klabiszewska z Filii nr 1 MiPBP w Brodnicy, która wsparła pracowników ośrodka w dekoracji OOK.
Już teraz OOK przygotowuje się do kolejnej kulinarnej imprezy. Tym razem na stołach królować będą buraki i niespodzianka, której pracownicy OOK nie chcą jeszcze zdradzać.
Tekst i fot. (ev)
Napisz komentarz
Komentarze