Pieczeń rzymska to nic innego, jak znana od dawna w naszej kuchni pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajek na twardo, lub kiełbasy. Jednym słowem klops. To danie nadaje się na zimno z różnymi sosami, przyprawionymi na ostro, jest świetne również jako danie obiadowe, lub na ciepłe kolacje.
Składniki:
- 1 kg mielonego wołowo-wieprzowego mięsa - ja mielę łopatkę
- 1duża cebula
- 1 czerstwa bułka pszenna, lub 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- łyżka suszonego majeranku
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Do mielonego mięsa wbić 2 surowe jajka, dodać posiekaną drobno i zeszkloną na patelni cebulę, namoczoną w mleku, lub wodzie i odciśniętą czerstwą bułkę, albo dodać tartą bułkę, sól i pieprz, a także drobno posiekane suszone grzyby. Wszystkie składniki, razem z wodą z moczenia grzybów wymieszać i starannie wyrobić na jednolitą mięsną masę. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Na posmarowanym olejem papierze rozłożyć masę mięsną. Mięso dobrze docisnąć, aby nie było pęcherzy powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około godziny. Skórka na wierzchu pieczeni powinna być brązowa.
Moja rada: pieczeń można przeznaczyć na danie obiadowe, wówczas przed pieczeniem do środka masy można włożyć kiełbasę. Jako danie na ciepły posiłek klops dobrze smakuje z sosem z suszonych grzybów i z buraczkami, lub czerwoną kapustą zasmażaną.
Napisz komentarz
Komentarze