Placki ziemniaczane wielu z nas zna i jedliśmy je pewnie nie raz. Proste i lubiane danie można podawać na wiele sposobów; na słodko, lub słono, ze śmietaną, albo z sosem np. grzybowym. Można je także przygotowywać na wiele sposobów. Dziś, dla urozmaicenia proponuję z dodatkiem marchwi. Również można je podawać z ulubionymi innymi dodatkami. Ważne żeby były wyraziste w smaku i chrupiące.
Składniki (na ok. 15 placków):
- ok. ½ kg ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 1 mała czerwona (lub zwykła) cebula - opcjonalnie
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 jajka
- mąka, ilość zależy od tego czy ziemniaki są wodniste, czy mączyste
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
Dodatki:
- np. anchois, lub łosoś + śmietana rozmieszana z jogurtem naturalnym, czy pokruszony ser feta, lub sos pieczarkowy
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce na średnich, lub drobnych oczkach. Ja trę na średnich, lubię różnorodną konsystencję. Dodać startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wszystko doprawić ok. pół łyżeczki soli i pieprzem, dodać jajka, mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć od razu na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Długość smażenia zależy od tego jak grubo są starte ziemniaki i marchewka, jeśli użyliśmy grubych oczek, polecam smażenie na mniejszym ogniu przez min kilka minut z jednej strony, aby placki zdążyły się dobrze usmażyć w środku i zrobić miękkie. Gotowe placki odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, a następnie serwować z ulubionymi dodatkami. Ja ze śmietaną. Dużo śmietany, ewentualnie z dobrym gęstym jogurtem.
Napisz komentarz
Komentarze