Wśród nas jest wiele takich osób, które z wakacji oprócz cudownych przeżyć i wspomnień przywożą też przepisy kulinarne na dania, które zachwyciły. Ja z pewnością zaliczam się do zbieraczy smaków i sposobów ich przygotowania. Dzisiejsze danie jest inspirowane kuchnią włoską, której jestem smakoszem.
Składniki na ciasto:
- 225 g zwykłej mąki pszennej i trochę do podsypywania
- 2 całe jajka i dwa żółtka, najlepiej, jeśli jajka pochodzą z hodowli ekologicznej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
Nadzienie
- 200 g młodego, lub mrożonego szpinaku, delikatnie podsmażonego i posiekanego
- 150 g miękkiego, pokruszonego sera koziego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 rozbełtane jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać jaja, żółtka, oliwę i sól. Zagniatać rękami aż uzyskamy zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Można nawet na 5 godzin.
Nadzienie
Gdy ciasto dobrze odpocznie, przepuścić je przez maszynkę do makaronu, żeby uzyskać dwa jednakowe prostokąty. Podsypywać mąką, żeby ciasto się nie sklejało. To samo uzyskamy rozwałkowując ciasto na stolnicy. Nałożyć po łyżeczce nadzienia na ciasto w odstępach około 4cm. Posmarować ciasto pomiędzy nadzieniem rozbełtanym jajkiem i przykryć drugim płatem ciasta. Docisnąć palcami przestrzenie pomiędzy nadzieniem. Wyciąć kwadraciki przy pomocy kółka. Ravioli gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i utrzymywać w cieple. Rozgrzać masło na patelni i polać ravioli.
Moja rada: nadzienie można nakładać na jednej połówce ciasta i przykryć je drugą. Dalej tak samo j.w.
Napisz komentarz
Komentarze