Często narzekamy na jakość wędlin oferowanych w sklepach. Dlatego od dawna namawiam do przygotowywania ich samodzielnie. Upieczony w całości, czy uprzednio zmielony kawałek mięsa, odpowiednio doprawiony mimo, że przygotowany z kupowanej sztuki i tak będzie zdrowszy od gotowej wędliny. Oczywiście najlepsza domowa wędlina będzie z dobrej jakości mięsa, w dodatku z wiadomego źródła. Ale nie każdy ma do tego dostęp. Do przygotowania suszonego schabu nie potrzeba wielu drogich składników a efekt smakowy zapewniony, bardzo podobny do szynki dojrzewającej z Włoch, czy Hiszpanii.
Składniki
- 1 kg schabu w kawałku
- ok. 1/2 szkl. cukru
- ok. 1/2 szkl. soli kamiennej
- dowolne zioła suszone: czosnek granulowany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, pieprz
Dodatkowo:
- gaza, lub stylonowa podkolanówka
- sznurek bawełniany
Sposób przygotowania :
Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy błonki i tłuszcz. Przekładamy do naczynia szklanego i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Co jakiś czas zlewamy powstałą wodę. Następnie mięso myjemy z cukru, osuszamy, układamy w pojemniku szklanym i zasypujemy solą (tak by całkowicie przykryła mięso), mięso przykrywamy i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ponownie myjemy, osuszamy i nacieramy wymieszanymi ziołami. Natarte mięso ponownie wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjmujemy z lodówki i owijamy ciasno najwyżej dwiema warstwami gazy, lub wkładamy w podkolanówkę, tak, aby można było ją zawiązać na końcach. Mięso można jeszcze włożyłam do drugiej nogawki. Tak przygotowaną porcję wieszamy w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu . Czas suszenia wyniósł u mnie 6 dni, czasem może się wydłużyć albo skrócić. Jeśli mięso po naciśnięciu jest miękkie należy je jeszcze suszyć. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.
Napisz komentarz
Komentarze