Nawet gdy wydaje się, że w domu nie ma nic do jedzenia, to składniki do naleśników przeważnie można znaleźć, a po usmażeniu, to już tylko kwestia pomysłu co dodać.
Składniki na ok. 10 szt.
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
Dodatki do wersji na słodko:
- mały cukier waniliowy
- 2 szkl. gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 10 łyżek mąki pszennej
- dżem, lub twaróg z cynamonem
- świeże owoce
Do wytrawnej wersji:
- farsz z duszonych pieczarek, lub kapusty
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka, dodać majonez, w wersji na słodko: cukry, sól, Całość krótko zmiksować na gładką masę bez grudek, następnie wlać ciepłą wodę, zmiksować i wsypać przesianą przez sitko mąkę. Wlać olej i ponownie całość zmiksować, ciasto jest gotowe. Patelnię do pierwszego naleśnika można natłuścić olejem, rozgrzać i wlać cienką warstwę ciasta, rozprowadzić po całej patelni, smażyć z obu stron na rumiano. Po ok. min. z jednej strony.
Naleśniki szybko i bez problemu się smażą, gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Moja rada: ja do surowego ciasta nie dodaję cukru, to farsz nadaje smak.
Napisz komentarz
Komentarze