Karnawał już się rozkręcił na dobre, jest już na półmetku. Na domowe spotkania towarzyskie, przy muzyce tanecznej, proponujemy słodkości jakich nie spotkamy codziennie. Jabłecznik karnawałowy to uczta! Tak też należy podejść do wykonania tego ciasta.
Składniki:
- 7 dużych jabłek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka sparzonych rodzynek
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
Do ciasta potrzebujemy:
- ½ szklanki
- 1 szklanka oleju kujawskiego
- 4 całe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki mąki, może być nieco więcej, zależy od konsystencji ciasta (musi być gęste)
- 0lejek zapachowy lub cukier waniliowy
Wykonanie
Jabłka pokroić w drobną kostkę, posypać cukrem, nastawić na 2-3 godz. (puszczą sok). Wyrobić ciasto, dodać jabłka z sokiem, odcedzone rodzynki, orzechy, olejek. Dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste. Piec ok. 60 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odczekać 1-2 godz. i polukrować, albo – według uznania – udekorować laną czekoladą. Pycha!!!
Napisz komentarz
Komentarze