Ostatnio moimi kubkami smakowymi zawładnęło upieczone przez moją córkę ciasto drożdżowo- cynamonowe. Dzielę się z Państwem przepisem na tę pychotkę i zachęcam do upieczenia. Będzie doskonałym dodatkiem do rodzinnego śniadania, lub popołudniowej herbaty.
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
- 560 g mąki pszennej
Nadzienie:
- 20 g masła
- 30 g cukru/ brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek – niekoniecznie
Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, zalać 150 ml ciepłego, nie gorącego mleka. Odstawić na ok. 15 minut do podwojenia masy. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe 150 ml mleka, jajka, uprzednio roztrzepane na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, czyli roztopione masło, cukier, sól i mąkę, i dobrze wyrobić ciasto. Jeśli ciasto wyrabiacie przy pomocy robota kuchennego można od razu do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i końcówką z hakiem wyrabiać ciasto przez ok. 7 -8 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas zależy m.in. od temperatury otoczenia.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na duży i cienki prostokąt. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby wystarczyło tylko delikatnie podsypać je mąką. Całość posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli dodajemy rodzynki, to należy je wcześniej sparzyć przez kilka minut we wrzątku, a następnie dokładnie odcedzić oraz osuszyć . Na ciasto rozsypać je właśnie teraz. Prostokąt pokroić na 3 równej wielkości paski i ułożyć je warstwowo na sobie. Tak powstały stosik przekroić na około 5 cm kawałki, aby mieściły się w formie i takie kromki układać, najlepiej w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w pionie, jedna przy drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg, środkowa półka) przez 30 minut. Studzić w formie. Opcjonalnie można go polukrować, ale nie jest to konieczne.
Napisz komentarz
Komentarze