Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 21:24
Reklama

Jesiotr na kiszonej kapuście

Jesiotr na kiszonej kapuście

Jest czas karnawału, który sprzyja spotkaniom towarzyskim. Lubimy zaskakiwać naszych gość jakimś wyszukanym daniem. Dzisiaj  proponuję pyszną  potrawę, zainspirowaną daniami z kuchni  polskiej.  Podpieczone płaty jesiotra duszone na  kapuście.  Mam nadzieję, że wspaniały smak potrawy  i aromat m.in.  liści laurowych, majeranku, masła, zadowoli najbardziej wybrednych gości. Jesiotra możemy zastąpić inną rybą np. szczupakiem, czy karpiem.

Składniki na 4- 6 porcji:
- 70-80 dag płatów 
- 2 łyżki majeranku
- 1- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli

Duszona kiszona kapusta z dodatkami:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4- 6 liści laurowych
- 4- 8 kulek  ziela angielskiego 
- ½ łyżeczki ziaren  kolendry, opcjonalnie
- ok. 1/2 kg odciśniętej kiszonej kapusty
- sól i pieprz do smaku
 
Dodatkowo do wyboru :
- 25 g suszonej żurawiny i  125 g suszonych śliwek pokrojonych na ćwiartki
- lub 25 dag pieczarek
- natka pietruszki, lub koperek  do dekoracji

Przygotowanie ryby:
oczyszczone płaty  jesiotra lub innej ryby pokroić według uznania na mniejsze kawałki.  Resztek ryby można użyć do ugotowania wywaru, który można użyć  do podlewania kapusty. Posiekane ząbki czosnku, majeranek  i sól utrzeć w moździerzu, lub na desce  za pomocą noża . Tak przygotowaną marynatą nacieram kawałki ryby od strony wewnętrznej (od mięsa, a nie od skóry). Zamarynowane kawałki odstawiam na 10-30 minut.

Duszona kiszona kapusta: 

Na głębokiej patelni rozgrzać  olej, dodać około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelni  położyć posiekaną cebulę i zeszklić dodać  ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku oraz ziarna kolendry. Mieszać  podczas duszenia. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodać  rozgnieciony czosnek, a następnie posiekaną (niekoniecznie), kiszoną kapustę. 

Po mniej więcej 3-5 minutach  całość  zalać niewielką ilością wody lub wywaru rybnego. Wszystko dusić do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.  Kapustę  doprawić  dość dużą ilością białego pieprzu, niewielką ilością soli, dość dużą ilością majeranku i ponownie 50 g masła. 

Jeśli dodajemy pieczarki, to teraz. Uprzednio je podsmażyć na złoty kolor. Poddusić. Razem z kapustą. Jeśli kapusta jest sucha  podlać wodą, lub wywarem.


Jeśli dodajemy żurawinę i  pokrojone w paski  śliwki, robimy to teraz pod sam koniec duszenia. 

Rybę lekko oprószyć mąką i  na rozgrzanym oleju krótko obsmażyć z obu stron.  Podsmażoną rybę ułożyć na kapuście. Przykryć pokrywką i poddusić, delikatnie, na wolnym ogniu, przez około 1 minutę. 

Podawać z pieczywem lub ziemniakami purre. 

Moja rada: rybę można przygotować w piekarniku, bez uprzedniego smażenia. Na dno naczynia żaroodpornego położyć kapustę z dodatkami. Na to kawałki ryby skórą do góry.  Całość skropić  olejem rzepakowym, lub obłożyć  wiórkami schłodzonego masła.  Wstawić  do piekarnika (180 stopni C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama