Jest czas karnawału, który sprzyja spotkaniom towarzyskim. Lubimy zaskakiwać naszych gość jakimś wyszukanym daniem. Dzisiaj proponuję pyszną potrawę, zainspirowaną daniami z kuchni polskiej. Podpieczone płaty jesiotra duszone na kapuście. Mam nadzieję, że wspaniały smak potrawy i aromat m.in. liści laurowych, majeranku, masła, zadowoli najbardziej wybrednych gości. Jesiotra możemy zastąpić inną rybą np. szczupakiem, czy karpiem.
Składniki na 4- 6 porcji:
- 70-80 dag płatów
- 2 łyżki majeranku
- 1- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
Duszona kiszona kapusta z dodatkami:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4- 6 liści laurowych
- 4- 8 kulek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki ziaren kolendry, opcjonalnie
- ok. 1/2 kg odciśniętej kiszonej kapusty
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do wyboru :
- 25 g suszonej żurawiny i 125 g suszonych śliwek pokrojonych na ćwiartki
- lub 25 dag pieczarek
- natka pietruszki, lub koperek do dekoracji
Przygotowanie ryby:
oczyszczone płaty jesiotra lub innej ryby pokroić według uznania na mniejsze kawałki. Resztek ryby można użyć do ugotowania wywaru, który można użyć do podlewania kapusty. Posiekane ząbki czosnku, majeranek i sól utrzeć w moździerzu, lub na desce za pomocą noża . Tak przygotowaną marynatą nacieram kawałki ryby od strony wewnętrznej (od mięsa, a nie od skóry). Zamarynowane kawałki odstawiam na 10-30 minut.
Duszona kiszona kapusta:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelni położyć posiekaną cebulę i zeszklić dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku oraz ziarna kolendry. Mieszać podczas duszenia. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodać rozgnieciony czosnek, a następnie posiekaną (niekoniecznie), kiszoną kapustę.
Po mniej więcej 3-5 minutach całość zalać niewielką ilością wody lub wywaru rybnego. Wszystko dusić do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana. Kapustę doprawić dość dużą ilością białego pieprzu, niewielką ilością soli, dość dużą ilością majeranku i ponownie 50 g masła.
Jeśli dodajemy pieczarki, to teraz. Uprzednio je podsmażyć na złoty kolor. Poddusić. Razem z kapustą. Jeśli kapusta jest sucha podlać wodą, lub wywarem.
Jeśli dodajemy żurawinę i pokrojone w paski śliwki, robimy to teraz pod sam koniec duszenia.
Rybę lekko oprószyć mąką i na rozgrzanym oleju krótko obsmażyć z obu stron. Podsmażoną rybę ułożyć na kapuście. Przykryć pokrywką i poddusić, delikatnie, na wolnym ogniu, przez około 1 minutę.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami purre.
Moja rada: rybę można przygotować w piekarniku, bez uprzedniego smażenia. Na dno naczynia żaroodpornego położyć kapustę z dodatkami. Na to kawałki ryby skórą do góry. Całość skropić olejem rzepakowym, lub obłożyć wiórkami schłodzonego masła. Wstawić do piekarnika (180 stopni C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Napisz komentarz
Komentarze