Co na szybki i pożywny obiad? Moja podpowiedź na to pytanie, to pełne zdrowia, smaczne i kolorowe danie z warzyw, mięsa i ryżu. Nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności ani jakichś wyszukanych składników. Robi się je dość szybko, ale, niestety, dobrze byłoby stać przy kuchni, aby przygotowywane jedzonko było pod stałą kontrolą. Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch. Jest tam popularne tak samo jak pasta na południu. Ułatwieniem jest to, że składniki dobieramy w zależności od upodobań i tego co aktualnie mamy w lodówce.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu do risotto Arborio
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cała pierś lub 4-6 pałek z kurczaka
- 1 marchew
- 1/2 cukinii
- kilka brukselek lub różyczek kalafiora
- 600-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki tartego, twardego sera np. Grana Padano
- 100 ml białego wytrawnego wina lub 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, oregano, ostra i słodka papryka
Wykonanie:
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do zeszklonej cebuli dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć ok. 1 min. Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka lub pałki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć przez około 4-5 min. Do podsmażonego mięsa dodać masło i jak się rozpuści wsypać ryż (surowy) i podsmażyć przez około 2-3 min. Następnie dodać do garnka pokrojone w kostkę lub plasterki marchew i cukinię oraz brukselkę. Podsmażyć mieszając ok. 2 min, dodać przyprawy (po łyżeczce oregano, ostrej i słodkiej papryki), wymieszać i wlać do garnka ok. 1/4 bulionu. Gotować mieszając aż ryż całkowicie wchłonie płyn, wtedy podlać kolejną porcją bulionu i winem– czynność kontynuować do momentu aż ryż będzie miękki. Risotto zdjąć z palnika. Całość oprószyć startym serem, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 2-3 min. Po tym czasie podawać risotto.
Napisz komentarz
Komentarze