Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
Sos:
- 6 łyżek pulpy pomidorowej, lub łagodnego koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- pół łyżeczki papryki chilli mielonej
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Włożyć do miski wszystkie składniki sosu: pulpę pomidorową, miód, curry, sos sojowy i worcestershire, ocet, musztardę, paprykę wędzoną i chilli i wymieszać. Pociąć żeberka na kawałki - takie po 2 do 4 żeber. Włożyć je do sosu i porządnie wmasować sos w żeberka. Odstawić na około 24 godziny do lodówki. Przed pieczeniem ok. 15 min. wyjąć z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego, tylko pokryte sosem, resztę sosu zostawić w misce. Piec około 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach góra-dół.
Następnie odkryć żeberka i ostrożnie, gdy mamy szklane naczynie, wlać na wierzch sos i dalej piec aż mięso zacznie odchodzić od kości, 30-40 min. Można też 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub z pieczywem.
Napisz komentarz
Komentarze