Jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które może wydawać się trudne w przygotowaniu, ale gdy krok po kroku postąpimy zgodnie z przepisem powinno się udać. Warto spróbować.
Składniki
- 400 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 1 - cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Masa makowa
- 500 g maku
- ½ l mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka - bułki tartej
- 1 białko
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynków z koniaku
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy, od dłoni. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.
Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.
Napisz komentarz
Komentarze