Bez tego ciasta niektórzy nie uznają świąt. Podaję dziś przepis na pachnący i łatwy do zrobienia świąteczny łakoć. Jeśli polewę oprószymy orzechami, lub migdałami, to będzie to wykwintny smakołyk.
Składniki:
120g masła, lub margaryny
5 dużych jajek
25 dag cukru pudru
½ szklanki śmietany
250g miodu ostatecznie może być sztuczny
½ kg mąki
1 ½ łyżeczki sody
ok. 40 g przyprawy do piernika domowej, lub gotowej
Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc.
Przygotowanie:
Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły.
Masło, lub margarynę dobrze ucieramy w makutrze, albo mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i dodajemy ubitą na sztywno pianę. Delikatnie mieszamy i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .
Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia.
Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę.
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny
Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady np. deserowej
150 ml śmietany słodkiej
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa się zagotuje. Gotową polewą oblewamy zimne pierniki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Moja rada: piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi.
Napisz komentarz
Komentarze