Kaczuszka z chrupiącą skórką w sam raz na świąteczny rodzinny obiad. Tuż przed świętami podaję prosty sposób na przyrządzenie kaczki.
Składniki:
- kaczka w całości, wypatroszona ok.230-260 dag
do natarcia mięsa i do środka
- główka czosnku
- łyżka masła
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki majeranku
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 -3 jabłka
- łyżka schłodzonego masła
Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Do miski wlać olej i dodać przyprawy: sól, majeranek i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jeśli wyszła za gęsta, dolać odrobinę oleju. Główkę czosnku w łupinkach przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć nim kaczkę z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć. Następnie dłońmi dokładnie wetrzeć pastę z wierzchu i od środka. Teraz do wnętrza kaczki włożyć obrany czosnek i ok. 2 jabłka podzielone na ósemki. Na to wykładamy łyżkę masła. Kaczkę spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia w którym będzie się piekła, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Może być na noc. Lepiej przejdzie zapachem przypraw. Przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki, aby złapała temperaturę pokojową. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na wierzch kaczki wyłożyć wiórki masła i ósemki jabłek, pod spód wlać odrobiną oleju. Naczynie z kaczką wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu, ustawić funkcję góra-dół i piec przez ok. 2 -2,5 godziny. Po godz. można zmniejszyć temperaturą do 180 stopni. Przy okazji polać wierzch kaczki wytworzonym sosem. Tę czynność powtórzyć jeszcze 2-3 krotnie. Z jabłkami na wierzchu mięso powinno być wilgotne, ale nie zaszkodzi. Czas pieczenia zależy od kaczki. Pieczemy do czasu aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości i lekko będzie odchodzić od kości. Ostatnie 15 min. zgarniamy z kaczki jabłka i dopiekamy skórkę na chrupiąco. Gotową kaczkę wyjmujemy na tacę, przykrywamy folią i zostawiamy tak około 10 min. Soki muszą się uspokoić. Po tym czasie kaczkę porcjujemy, przekładamy na duży półmisek, okładamy kluskami śląskimi i podajemy.
Moja rada: kaczkę do pieczenia można ułożyć piersiami do dołu, będą bardziej soczyste, a na dno naczynia wlać odrobinę wody i olej. Po ok. godz. pieczenia kaczkę odwracamy grzbietem do dołu i dalej postępujemy jw.
Napisz komentarz
Komentarze