Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 21:57
Reklama

Pieczona kaczka 

Pieczona kaczka 

Kaczuszka z chrupiącą skórką w sam raz na świąteczny rodzinny obiad. Tuż przed świętami podaję prosty sposób na przyrządzenie kaczki.

Składniki:
- kaczka w całości, wypatroszona ok.230-260 dag
do natarcia mięsa i do środka
-  główka czosnku
- łyżka masła 
- 1-2 łyżki oleju roślinnego 
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki majeranku
-  łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 -3 jabłka 
-  łyżka schłodzonego masła

Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Do miski wlać olej i dodać  przyprawy: sól, majeranek i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jeśli wyszła za gęsta, dolać odrobinę oleju. Główkę czosnku w łupinkach przekroić  w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć nim kaczkę z wierzchu i od środka. Czosnek  odłożyć. Następnie dłońmi dokładnie wetrzeć pastę z wierzchu i od  środka. Teraz do wnętrza kaczki włożyć obrany czosnek i  ok. 2 jabłka podzielone na ósemki. Na to wykładamy łyżkę masła. Kaczkę spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia w którym będzie się piekła, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Może być na noc. Lepiej przejdzie zapachem przypraw. Przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki, aby złapała temperaturę pokojową. Rozgrzać  piekarnik do 200 st. C. Na wierzch kaczki wyłożyć wiórki masła i ósemki jabłek,  pod spód wlać odrobiną oleju.  Naczynie z kaczką wstawić do piekarnika na  drugą  półkę od dołu, ustawić  funkcję góra-dół i piec przez ok. 2 -2,5 godziny. Po godz. można zmniejszyć temperaturą do 180 stopni. Przy okazji polać wierzch kaczki wytworzonym sosem. Tę czynność powtórzyć jeszcze 2-3 krotnie. Z jabłkami na wierzchu mięso powinno być wilgotne, ale nie zaszkodzi. Czas pieczenia zależy od kaczki. Pieczemy do czasu aż  mięso nabierze odpowiedniej  miękkości i  lekko będzie odchodzić od kości. Ostatnie 15 min. zgarniamy z kaczki jabłka i dopiekamy skórkę na chrupiąco. Gotową kaczkę wyjmujemy na tacę, przykrywamy folią i zostawiamy tak około 10 min. Soki muszą się uspokoić. Po tym czasie kaczkę porcjujemy, przekładamy na duży półmisek, okładamy kluskami śląskimi i podajemy.

Moja rada: kaczkę do pieczenia można ułożyć piersiami do dołu, będą bardziej soczyste, a na dno naczynia wlać odrobinę wody i olej. Po ok.  godz. pieczenia kaczkę odwracamy grzbietem do dołu i dalej postępujemy jw.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama