Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 21:01
Reklama

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami to klasyka wśród dwunastu tradycyjnych wigilijnych potraw. Najlepszy jest na domowym zakwasie z buraków, ale gotowany na świeżych burakach również będzie pyszny. Należy pamiętać, żeby barszczu  nie gotować  zbyt długo i na mocnym ogniu. Inaczej może stracić swój piękny kolor.

Składniki:
-1 kg buraków
- włoszczyzna
- 5 suszonych grzybków - można je później dodać do uszek
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2  litra zakwasu z buraków, lub soku z buraków
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, lub sok z cytryny, majeranek
- 2 i 1/2  litra wody

Przygotowanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.  Przekładamy do rondla, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku oraz suszone grzybki i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie dodajemy do barszczu zakwas oraz majeranek i jeszcze chwilę gotujemy, ale cały czas na małym ogniu, nie zagotowujemy. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem jabłkowym, lub sokiem z cytryny. 


Grzybowe uszka do barszczu

Składniki:
- 150-200 g suszonych grzybów
- olej do smażenia
- 2 cebule
- sól
- pieprz

Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
- 1 jajko
- około 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Najlepiej zostawić na noc. Z podanych składników zagnieść  luźne ciasto, dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 ml. Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić. Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.
Moja rada: do farszu, oprócz suszonych grzybów można dodać trochę, uprzednio podduszonych pieczarek. Smak i aromat będą mniej intensywne. 
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama