Wiem, wiem - można kupić gotowe. Ale te zrobione w domu będą smaczniejsze i z pewnością świeższe i bez chemii. Zachęcam do samodzielnego ich przygotowania. Zwłaszcza w świątecznym menu znajdą uznanie wśród gości i domowników. Jeśli wcześniej przygotujemy wszystkie składniki ich zrobienie nie będzie czasochłonne.
Składniki na farsz:
- ok. 60 dag świeżych białych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżki śmietany
- 1 -2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- masło klarowane, lub olej do smażenia
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- ok.1/2 kg do 65 dag mąki pszenne
- szczypta soli (ok. ½ łyżeczki)
- 25 dag zimnego masła
- 2 -3 łyżki gęstej dobrej śmietany
- 3 jajka
- białko do posmarowania pasztecików
Sposób wykonania:
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce na plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Dodać pieczarki i smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać śmietanę i bułkę tartą. Wlać do pieczarek i smażyć jeszcze krótką chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstawić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić, żeby zrobiły się płynne.
Przesianą mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i dokładnie rozetrzeć palcami, tak żeby nie było dużych grudek.
Wlać śmietanę, drożdże, jajka i zagnieć gładkie ciasto.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (ok. 53 x 45 cm) i pokroić na 4 pasy. Na każdy pas nałożyć farsz i zawinąć w ciasny rulon. Ułożyć łączeniem do dołu i lekko spłaszczyć. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Tępą stroną noża zrobić kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtoczyć w mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokroić na ukośne paszteciki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).
Moja rada: dla lepszego smaku można do smażenia pieczarek dodać namoczone wcześniej w małej ilości wody (wodę też wlać) i pokrojone drobno 2-3 suszone grzyby.
Napisz komentarz
Komentarze