Przygotowanie tego ciasta wymaga trochę czasu. Ale w wielu domach zgodnie z tradycją na świątecznym stole nie może zabraknąć drożdżowego makowca tzw. strucli z makiem. Podaję przepis z tych składników wychodzą dwa makowce na długość całej blachy piekarnika.
Składniki:
- 500 g mąki i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650)
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka z jaj średniej wielkości
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 60 g masła roztopionego, ciepłego
masa makowa
- 250 g maku
- wrzące mleko
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 białka
- ok. 150 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
lukier
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki gorącej wody
opcjonalnie: odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
przygotować masę makową - mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty). Trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania!). Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką. W rondlu roztopić masło. Dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając. Masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać i odstawić do schłodzenia (masa powinna mieć temperaturę pokojową w momencie użycia).
Przygotować ciasto drożdżowe:
Pamiętajmy- składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto!
Mąkę przesiać. Do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać, dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna zrobić się porowata.
Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, wyrobić na gładką masę. Do masy, ciągle wyrabiając, powoli wlewać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.
Gotowe przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe i bez przewiewu miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, wyjdzie powietrze. Zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie wywałkować prostokąt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm (odpowiedni do długości swojej formy do pieczenia).
Masę makową podzielić na dwie równe części i równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić.
Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Zapobiegniemy odklejaniu się górnej powierzchni ciasta. Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C (funkcja góra / dół). Ciasto piec ok. 50 minut, do złotobrązowego koloru (kolor przebija przez papier) i suchego patyczka. Po ok. 40-45 minutach można sprawdzić, czy ciasto nie jest gotowe. Czas pieczenia zależy od piekarnika, od temperatury pokojowej, od grubości ciasta itp. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić.
Przygotować lukier:
cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody, gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Można również dodać sok z cytryny ok. ½ łyżeczki. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem
Moja rada: można zrobić równie pyszne ciasto bez zawijania. Mak dodać do surowego ciasta i dokładnie wyrobić. Dalej postępować jak wyżej.
Napisz komentarz
Komentarze