Tak przyrządzone śledzie będą kolejnym daniem na wigilijnym stole, lub jako przystawka podczas świątecznych biesiad. Podstawa, to dobre, dorodne śledzie.
Składniki:
- 4 solone filety śledziowe
- 2-4 ogórki konserwowe
- marynowane grzybki, śliwki w occie
- 2 jajka ugotowane na twardo - niekoniecznie
- 1 cebula
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu-najlepszy domowej roboty, może być wymieszany ze śmietaną
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Śledzie, jeśli trzeba to wymoczyć, można to zrobić w mleku, a następnie porządnie opłukać. Odsączyć na sitku, jeśli są mokre można podsuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na niewielkie kawałki.
Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy i drobno pokroić, podobnie postąpić z cebulą i jajkami ugotowanymi na twardo. Ja jajka dodaję rzadko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem i posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na minimum godz., aby się „przegryzły”.
Wyłożyć na półmisek i przybrać gałązkami zieleniny.
Napisz komentarz
Komentarze