Tak przyrządzony schab jest wilgotny i miękki. Doskonale nadaje się do dań na ciepło, jako zimna przekąska z sosem jabłkowo-chrzanowym, lub pokrojony w plastry i zalany galaretką.
Składniki
1 - 1½ kg schabu bez kości
1 litr mleka
4 ząbki czosnku
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
1½ łyżka rozmarynu
5-6 goździków
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Schab natrzeć sporą ilością soli i oprószyć pieprzem.
Na patelni stopić masło klarowane. Schab zrumienić ze wszystkich stron.
W szerokim i dość wysokim garnku zagotować mleko z goździkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Można je trochę posolić. Mięso przełożyć do garnka i parzyć pod przykryciem około 2 godz..
Mięso co jakiś czas obracać i jeśli wystaje nad powierzchnię mleka, to od czasu do czasu polewać mlekiem. Dobrze byłoby gdyby mięso wystygło w mleku.
Jeśli chcemy podawać mięso na ciepło należy je wyjąć z mleka. Mleko przecedzić przez sitko, albo zmiksować i odparować na wolnym gazie. Aż osiągnie pożądaną gęstość, ale ostrożnie, bo może być za słone. Drugi sposób na zagęszczenie sosu to:
w odrobinie gorącego mleka należy rozrobić mąkę. Dodać do reszty mleka. Zagotować. W międzyczasie można sos delikatnie doprawić do smaku m.in. solą i odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej.
Napisz komentarz
Komentarze