Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 20:26
Reklama

Schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku

Tak przyrządzony schab jest wilgotny i miękki. Doskonale nadaje się do dań na ciepło, jako zimna przekąska z sosem jabłkowo-chrzanowym, lub pokrojony w plastry i zalany galaretką.

Składniki
1 - 1½ kg schabu bez kości
1 litr mleka
4 ząbki czosnku
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
1½ łyżka rozmarynu
5-6 goździków
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 łyżka mąki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Schab natrzeć sporą ilością soli i oprószyć pieprzem.
Na patelni stopić masło klarowane. Schab zrumienić ze wszystkich stron.
W szerokim i dość wysokim garnku zagotować  mleko z goździkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Można je trochę posolić. Mięso przełożyć do garnka i parzyć pod przykryciem około 2 godz..
Mięso co jakiś czas obracać i jeśli wystaje nad powierzchnię mleka, to od czasu do czasu polewać mlekiem. Dobrze byłoby gdyby mięso wystygło w mleku.
Jeśli chcemy podawać mięso na ciepło należy je wyjąć z mleka. Mleko przecedzić przez sitko, albo zmiksować i odparować na wolnym gazie. Aż osiągnie pożądaną gęstość, ale ostrożnie, bo może być za słone. Drugi sposób na zagęszczenie sosu to:
w odrobinie gorącego mleka należy rozrobić mąkę. Dodać do reszty mleka. Zagotować. W międzyczasie można sos delikatnie doprawić do smaku m.in. solą i odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama