To smaczne, zdrowe i ładnie się prezentujące danie, Przygotowuje się je błyskawicznie. Wcześniej przygotowane składniki wystarczy wstawić do piekarnika i po 40min. - do około godziny cały obiad mamy już gotowy. Nie potrzeba nic więcej, gdyż mamy w nim mięso i sporą ilość innych warzyw, a całość smakowicie łączy sos śmietanowy. To pyszne danie jednogarnkowe sprawdzi się idealnie, kiedy nie możemy zbyt wiele czasu spędzić w kuchni, ani zabrudzić wielu naczyń do przygotowania posiłku. To danie można przygotować w wersji jeszcze lżejszej i typowo dietetycznie, wówczas całkowicie pomijamy śmietanę, lub zastępujemy ją jogurtem. Warzywa i tak wytworzą sporą dawkę sosu, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
Składniki:
- 1 cały filet z piersi kurczaka, lub udka
- średnia cukinia
- 4- 6 średnich ziemniaków
- 2 cebule, ja dałam kilka całych szalotek
- kilka ząbków czosnku
- 2 papryki czerwone
- 150-180 ml śmietany 30 proc.
- przyprawy: papryka ostra, tymianek, bazylia, oregano, suszone pomidory, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy, suszmy i jeśli to filet, to kroimy na mniejsze części, jeśli udka, to dzielimy na pałkę i podudzia. Następnie oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Wcieramy wszystkie przyprawy w mięso i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny, lub w lodówce na całą noc. Cebule, ziemniaki, papryki i cukinię również kroimy na dowolne części, ćwiartki, słupki, czy grubsze plastry. Nie rozdrabniajmy zbytnio warzyw ani mięsa, bo w trakcie duszenia i tak się skurczą
W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno rzędami: cukinię, ziemniaki, cebulę, mięso z kurczaka, paprykę. Potem znowu zaczynamy układanie od cukinii, ziemniaków i tak dalej, aż zapełnimy całe naczynie żaroodporne. Ja nie zawsze układam warstwami. Całość obsypujemy przyprawami i ziołami, a następnie, jeśli jej używamy, to zalewamy śmietaną. Kurczaka z warzywami pieczemy pod przykryciem przez około 40 min. do godziny w temp 170 stopni C. Na jakieś 10 minut przez końcem pieczenia, można zdjąć pokrywkę.
Moja rada: ja śmietanę dodaję dopiero po zakończeniu duszenia.
Napisz komentarz
Komentarze