Ryba nie zawsze musi być smażona w panierce, czy gotowana. Można znaleźć wiele innych pomysłów na ciekawe i smaczne jej przyrządzenie. Jeden z nich, to smażenie niewielkich kawałków dorsza zawiniętych w szynkę parmeńską. Przepis jest wyjątkowo łatwy i szybki, a efekt wyjątkowy. Dzięki zawinięciu ryby w szynkę, nie staje się ona sucha i zyskuje dodatkowy aromat. Zachęcam do wypróbowania tej propozycji.
Składniki:
- 4 filety z dorsza, lub innej ryby (każdy po około 100 g)
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- papryka - opcjonalnie
- 4 plastry szynki parmeńskiej, lub innej dojrzewającej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju, lub oliwy
Sposób przygotowania:
Dorsza po umyciu i dokładnym osuszeniu np. ręcznikiem jednorazowym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. ½ godz. Paprykę pieczemy 15 minut w gorącym piekarniku, a następnie obieramy ze skóry, dzielimy na 4 części, posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby układamy na plasterku szynki, na rybę kładziemy porcję musztardy, odrobinę posiekanej natki pietruszki i kawałek papryki. Ściśle zawijamy. W patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki złączeniem szynki na spód i smażymy z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Ale nie za długo, ryba nie potrzebuje wiele czasu, aby była gotowa.
Tak przygotowane roladki można też piec w piekarniku, zwłaszcza, gdy przyrządzamy większą ilość ryby. Wówczas układamy roladki w naczyniu do zapiekania, którego dno uprzednio smarujemy olejem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 210 st. C.
Moja rada: zamiast papryki możemy użyć marynowaną przez ok. 10-15 min. w czosnku i soli, cukinię, domowego pesto, lub gałązki ulubionych ziół.
Napisz komentarz
Komentarze