Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 19:21
Reklama

Panna Cotta, czyli gotowana śmietanka

Panna Cotta, czyli gotowana śmietanka

Panna Cotta to klasyczny, włoski deser. Jest smaczny  i bardzo kremowy.  Najlepiej podawać go z sezonowymi, lub mrożonymi owocami. Ja często przygotowuję  owocowe sosy, które podaję  na zimno, lub ciepło.  Zachęcam do zrobienia tego deseru, co prawda można kupić gotową wersję, ale jak to zwykle bywa są w nim chemiczne dodatki.  Jadłam kiedyś taki kupiony deser, w  smaku nie był zły, ale z  domowym nie wygra.

Składniki:
- szklanka  (250 ml) śmietanki 30 proc.
- tyle samo mleka 3,2 proc.
- 8-10 dag cukru kryształu
- 3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
- 1 laska wanilii
- niewielka ilość bezsmakowego  oleju do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować). Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelać (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych bezsmakowym olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.

Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na  chwilę w gorącej j wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na deserowy talerzyk.

Sos ze świeżych, lub mrożonych  owoców

Owoce, lub  mieszankę z owoców,  ok. 250 gramów, ewentualnie  100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru, najlepiej  trzcinowego przełożyć  na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając  do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. W zależności od rodzaju owoców możemy  dodać szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Powstały sos można przetrzeć przez sito.  Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Moja rada: ostrożnie z żelatyną,  należy dodać jej tyle, aby deser trzymał kształt, ale nie był za sztywny. Konsystencja ma być lekka.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama