Zajadając się różnymi, sprowadzanymi z odległych zakątków świata zieleninami, zapomnieliśmy o cykorii. Jednym z najzdrowszych warzyw, dostępnych u nas w świeżej postaci przez większą część jesieni i zimy.
Jej cykl produkcyjny polega na tym, że nasiona sieje się w polu, a uzyskane korzenie wykopuje jesienią, składuje w kopcach lub przechowalniach i przez całą zimę wykorzystuje do pędzenia i do zimowej sprzedaży i spożywania. Cykoria działa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz leczniczo przy schorzeniach wątroby. Charakteryzują się dużą zawartością białka i soli mineralnych. Jest bogatym źródłem witamin, w tym C oraz mniejszą karotenu. Białawe liście są soczyste, jędrne i mięsiste. Przyrządza się je na zimno, podobnie jak inne sałaty. Cykoria też jest pyszna pieczona, czy duszona. Dziś przykład dania na ciepło.
Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości wytrawnych dań, więc tutaj w połączeniu z cykorią też musiało się sprawdzić. Tak przygotowane danie może stanowić ciepłą kolację, lub obiad.
Składniki:
- 2 szt. cykorii tej samej wielkości
- 2 plasterki szynki tradycyjnej, lub parmeńskiej
- 2 plasterki sera żółtego (dużych)
- 2 -3 łyżki startego sera
Składniki na sos serowy:
- 200 ml śmietany 18 proc. do zup i sosów, lub mleka
- 200 g żółtego sera
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- sól
- biały mielony pieprz
Przygotowanie sosu:
Ser zetrzeć na tarce o średnich, lub drobnych oczkach. W rondelku podgrzać mleko, lub śmietanę. Dodać ser i na bardzo wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając aż do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Nie gotować. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie:
W umytej cykorii, czubkiem noża, jak głęboko się da, wydłubać głąb. Jeśli cykorie są duże można przekroić je na pół. Wówczas łatwiej będzie wyciąć głąb. Cykorie włożyć do osolonego wrzątku. Gotować kilka minut. Czas gotowania zależy od wielkości cykorii (przekrojone krócej) i intensywności gotowania. Po ugotowaniu wyjąć z wody i odłożyć na sito, aby odsączyć. Można dodatkowo użyć jednorazowego ręcznika i lekko odcisnąć. Najważniejsze, aby cukinia była należycie odsączona i żeby lekko ostygła.
Każdą cykorię owinąć plasterkiem sera, a to plasterkiem szynki. Ułożyć jedną warstwę w naczyniu do zapiekania, jeśli dalszy ciąg będzie w piekarniku, lub na patelni. Całość polać sosem, oprószyć startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 10 minut przy włączonym termoobiegu (bez przykrycia). Jeśli na patelni, to cykorię z sosem, także oprószyć serem, przykryć pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż ser się stopi, a od spodu zacznie lekko bulgotać.
Napisz komentarz
Komentarze