Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Od warzywnych po mięsne, na ostro i łagodne, wytrawne i na słodko, szybkie i bardziej skomplikowane. Mogą też być z dodatkiem sezonowych owoców i warzyw, albo z dodatkiem orzechów, ziaren itp. Sałatki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, czy na kolację, ale także jako doskonały dodatek do dań podczas spotkania przy stole, czy przy grillu. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z dodatkiem świeżych brzoskwiń, lub moreli.
Składniki:
- kilka świeżych, dojrzałych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
- puszka kukurydzy
- 2 wędzone udka lub 2 połówki piersi z kurczaka
- 2 łyżki majonezu
- 1 szklanka ryżu
- ½ łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie
- 1 słodko-kwaśne jabłko - opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- orzechy lub pestki dyni, czy słonecznika
Przygotowanie
W osolonej wodzie gotujemy ryż, uprzednio dobrze wypłukany i odstawiamy do schłodzenia. Ja, po wypłukaniu ryżu zalewam go w rondelku zimną wodą. Wody daję tyle, aby nad powierzchnią ryżu było jej tyle centymetrów, ile wynosi wysokość ryżu w rondlu. Najpierw do zagotowania ustawiam gaz na maksa, trzeba pilnować, aby nie wykipiał, później zmniejszam płomień i gotuję ok 5-7 min. bez podnoszenia pokrywki. Wyłączam gaz. Na 5 minut zostawiam, dalej bez podnoszenia pokrywki. Po tym czasie ryż jest już gotowy.
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać go z ostrą papryką. Brzoskwinie, jeśli dajemy świeże, najpierw dokładnie myjemy, następnie obieramy ze skórki. Jedną połówkę zostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę lub w ósemki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki: ryż, kurczaka, kukurydzę, brzoskwinie majonez i inne dodatki, które przewidzieliśmy. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miski i dekorujemy zieleniną i brzoskwiniami. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze