Pierogi to jedno z bardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Wiele gospodyń ma swoje, często przekazane przez mamy i babcie, tajemne przepisy na ciasto i farsze. Wersji pierogów jest mnóstwo. Jedne bardziej, inne mniej popularne. Do tych najpopularniejszych należą pierogi z kapustą i grzybami, te na wigilijną wieczerzę, dalej pierogi ruskie, pierogi z mięsem pierogi z dodatkiem warzyw i pierogi z owocami. Popularne, zwłaszcza na wschodzie i na południu Polski, są też pierogi z kaszami.
Składniki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- gorąca woda, około 1 szklanki
- łyżka miękkiego masła, lub oleju
- sól
Farsz:
- 1/2 kg sera białego
- 30 dkg szpinaku z ogonkami
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- jajko, opcjonalnie
- 1 cebula
- masło, może być klarowane, lub olej
Przygotowanie
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić zagłębienie i stopniowo wlewać wodę, zagarniając od brzegów do środka mąkę, mieszać przy tym z wodą. Ja robię to widelcem. Gdy już prawie całą mąkę wymieszamy z wodą dodać masło i zagnieść ciasto, przykryć miseczką żeby nie wysychało, a odpoczęło. Szpinak przebrać, bardzo dokładnie umyć, żeby ewentualnie pozbyć się piasku. Podsmażyć na klarowanym maśle ze zmiażdżonym czosnkiem. Ser pognieść widelcem lub jeśli tak lubimy, przecisnąć przez praskę. Szpinak, o ile puścił sporo soku, a pewnie tak się stanie, wylać na sitko, odsączyć, a następnie posiekać nożem, dodać do sera. Wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz.
Rozwałkować wystudzone ciasto, lekko podsypując mąką, wykrawać krążki , nakładać farsz, zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 min. od wypłynięcia. Gotowe pierogi polać masłem, lub olejem z przesmażoną cebulką.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze