Składniki:
- 10 jajek gotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 3 łyżki bułki tartej
- pieprz
- sól do smaku
- olej lub klarowane masło do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Jajka umyć pod bieżącą wodą i ugotować na twardo. Ugotowane jajka obrać, posiekać lub tylko dokładnie rozgnieść widelcem. Można też krótko zblendować, ale nie na pastę. Dodać pokrojony drobno szczypiorek. Ja dodaję także posiekany świeży koperek. Dodać 2 całe jajka, 3 łyżki bułki tartej ,pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać, formować kotlety jajeczne. Dla ułatwienia można dłonie maczać w wodzie.
Panierować w bułce tartej, smażyć na oleju na małym ogniu. Kotlety jajeczne powinny mieć ładny, złoty kolor.
Smacznego! Kotlety jajeczne polecam podać do sałatki i ziemniaków z wody lub ziemniaczanych łódeczek. U mnie czasem też podawane są z kajzerką.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze