Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 20:03
Reklama

Filet z dorsza na parze

Filet z dorsza na parze

Wśród osób preferujących zdrowe odżywianie coraz większą popularność zdobywa gotowanie na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw.

Gotując na parze zachowuje się najwięcej wartości odżywczych, w tym witamin i soli mineralnych. Ryby gotowane  na parze są lekkostrawne, przez to zdrowe, a ponadto tak przyrządzane danie jest proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkty tracą wiele  cennych wartości odżywczych, często aż 70 proc. witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.

Składniki:
- ok. ½ kg filetu z dorsza
- 25 dag szpinaku  świeżego
- 25 dag sera mozzarella
- 2-3  ząbki  czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka masła klarowanego + łyżeczka oliwy
- kilka plasterków cytryny
- kilka gałązek świeżej kolendry
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Czosnek podsmażamy na maśle z oliwą, dodajemy porwany szpinak i dusimy na małym ogniu przez 3 - 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dorsza dokładnie myjemy i osuszamy, najlepiej jednorazowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne ości. Nacieramy solą i pieprzem, okładamy kolendrą i listkami mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 15-30 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia do gotowania na parze lub na przygotowane domowym sposobem np. wykorzystujemy metalowy przecierak do klusek lub warzyw, albo metalową tarkę itp. Przygotowane naczynie stawiamy na odpowiedniej wielkości rondlu i rybę pod przykryciem gotujemy 6-7 minut. Następnie do gorącego szpinaku dodajemy poszarpane kawałki mozzarelli i mieszamy. Gdyby ser się nie rozpuścił (nie był ciągnący),  można razem ze szpinakiem podgrzać go w naczyniu w którym był przyrządzony. Na talerz nakładamy warstwę szpinaku z mozzarellą na to rybę. Podajemy z ziemniaczanym puree lub z pieczywem i z plasterkami cytryny.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama