O tym, że jedzenie sezonowych owoców, które dojrzewały w naszej okolicy jest, albo powinno być, stałym elementem każdej zdrowej diety, wiemy. To uwielbiane przez nas m.in. czereśnie, jabłka, maliny, śliwki, czy owoce leśne dostarczają nam wielu witamin i soli mineralnych. Oczywiście, to te spożywane na surowo najczęściej dostarczają nam najwięcej witamin i innych prozdrowotnych składników. Ale również te przetworzone, użyte do przyrządzenia pysznych ciast i deserów nie są całkowicie pozbawione cennych składników. Ciekawym sposobem wykorzystania owoców do obiadów mogą być jabłka, które tak chętnie dodajemy do pieczonej kaczki, czy surówek. Ja dzisiaj proponuję zupę jabłkową, wzbogaconą egzotycznymi aromatami.
O tym, że zdrowe, lekkie zupy są bardzo ważne w naszej diecie, przekonywaliśmy już niejednokrotnie. W czasie letnich upałów delikatna zupa jabłkowa, bez ciężkich dodatków; śmietany, czy innego tłuszczu będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 4 – 5 dużych jabłek,
- ¾ l wody,
- 1-3 łyżek cukru,
- świeży imbir,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- cynamon,
- 4 goździki,
-1 łyżeczka soku z cytryny, opcjonalnie
Wykonanie:
Owoce należy dokładnie umyć i ewentualnie obrać, ja gotuję ze skórką, a następnie pozbyć się z nich gniazd nasiennych. Jabłka pokroić na ćwiartki, czy ósemki, lub na dowolne kawałki. Wodę razem z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami i cynamonem wstawić w garnku na ogień. Chwilę gotować, aby przyprawy uwolniły aromaty. Do gotującej się wody włożyć jabłka.
Gotować na małym ogniu, w razie konieczności dodać odrobinę wody. Pod koniec gotowania, kiedy owoce zaczną mięknąć, doprawić zupę startym imbirem i gałką muszkatołową. Zupa może być serwowana na ciepło lub zimno z dodatkiem makaronu. Dla chętnych, można dodać odrobinę jogurtu bądź śmietany. Przed podaniem posypać porcję niewielką ilością cynamonu.
Napisz komentarz
Komentarze