Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 18:24
Reklama

Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa

O tym, że jedzenie  sezonowych owoców, które dojrzewały w naszej okolicy jest, albo powinno być,  stałym  elementem  każdej zdrowej diety, wiemy. To uwielbiane przez nas m.in. czereśnie, jabłka, maliny, śliwki, czy owoce leśne  dostarczają nam wielu witamin i soli mineralnych. Oczywiście, to te spożywane na surowo najczęściej dostarczają nam najwięcej witamin i innych  prozdrowotnych  składników. Ale również te przetworzone,  użyte do  przyrządzenia pysznych ciast i deserów nie są całkowicie pozbawione cennych  składników.  Ciekawym sposobem  wykorzystania owoców do obiadów mogą być jabłka, które tak chętnie dodajemy do pieczonej kaczki, czy surówek. Ja dzisiaj proponuję zupę jabłkową, wzbogaconą  egzotycznymi  aromatami.

O tym, że zdrowe, lekkie  zupy są bardzo ważne w naszej diecie, przekonywaliśmy już niejednokrotnie. W czasie letnich upałów delikatna zupa jabłkowa, bez ciężkich dodatków; śmietany, czy innego tłuszczu będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
- 4 – 5 dużych jabłek,
- ¾  l wody,
- 1-3 łyżek cukru,
- świeży imbir,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- cynamon,
- 4 goździki,
-1 łyżeczka soku z cytryny, opcjonalnie

Wykonanie:
Owoce należy dokładnie umyć i ewentualnie obrać,  ja gotuję ze skórką,  a następnie pozbyć się z nich gniazd nasiennych. Jabłka pokroić na ćwiartki, czy ósemki, lub na dowolne kawałki. Wodę razem z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami i cynamonem wstawić w garnku na ogień. Chwilę  gotować, aby przyprawy uwolniły aromaty. Do gotującej się wody włożyć jabłka. 
Gotować  na małym ogniu, w razie konieczności dodać odrobinę wody. Pod koniec gotowania, kiedy owoce zaczną mięknąć, doprawić  zupę startym imbirem i gałką muszkatołową. Zupa może być serwowana na ciepło lub zimno z dodatkiem makaronu. Dla chętnych, można dodać  odrobinę  jogurtu bądź śmietany. Przed podaniem posypać  porcję niewielką ilością cynamonu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama