Jadalne zioła w naszej kuchni pojawiają się coraz częściej. Kupujemy je w sklepach, często też uprawiamy w ogrodach, czy na parapetach. Zioła są składnicą olejków eterycznych. Dodane do potrawy poprawiają jej smak. Wiele z nich posiada również własności lecznicze. Na ich bazie powstaje wiele leków. W ostatnim czasie wraca moda na ich stosowanie. Dzisiaj przedstawiam zbiór popularnych u nas ziół i propozycje ich łączenia w kolejności: z mięsem, rybami i warzywami.
Bazylia
baranina, wieprzowina, cielęcina, indyczka, smażone ryby śródziemnomorskie, skorupiaki, małże, groch, marchew, ziemniaki, kapusta, czosnek, pomidory, sałata
Czosnek niedźwiedzi
mięso grillowane, mięso wędzone, pieczony drób, królik, smażone ryby słodkowodne, raki, groch, grzyby, ziemniaki, pomidory, sałata
Cząber ogrodowy
wieprzowina, baranina, mięso mielone, podroby, indyczka, kaczka, królik, smażone ryby śródziemnomorskie (węgorz, makrela), fasolka szparagowa i nasiona, warzywa strączkowe, grzyby, ziemniaki, pomidory
Estragon
cielęcina, baranina smażona, podroby, farsz do pieczonego królika, gotowana ryba, skorupiaki, groch, ogórki, grzyby, sałata, pomidory
Kolendra
ragoût, mięso mielone, drób gotowany, pieczony i smażony, królik, całe ryby (pieczone w folii), skorupiaki, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, korzeniowe i czosnkowe, papryka, ogórek
Koper
baranina, wołowina gotowana i smażona, ragoût drobiowe, pieczeń z zająca, gotowana i marynowana ryba, skorupiaki, małże, fasolka szparagowa, ogórek, ziemniaki, grzyby
Liść laurowy
mięso smażone, pieczeń, jednogarnkowe dania, smażony i pieczony drób, ryby gotowane i smażone, ryba marynowana, warzywa strączkowe, marchew, ziemniaki, kapusta
Lubczyk
wieprzowina, baranina, wołowina gotowana, mięso mielone, drób, królik, rosół, pieczone w całości ryby (nadziewane), warzywa strączkowe, ziemniaki, warzywa kapustne, korzeniowe i czosnkowe
Majeranek
mięso smażone, mięso wędzone, podroby, mięso mielone, pieczeń z indyczki, gęś, kaczka, smażona dziczyzna, śledź, łosoś, flądra, raki, małże, fasolka szparagowa, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, ziemniaki, grzyby
Melisa
ragoût cielęce i z baraniny, pieczony drób (nadzienie), gotowana ryba w folii, skorupiaki, fasolka szparagowa, papryka, sałata,
Mięta zielona
baranina, mięso wołowe gotowane, mięso mielone, pieczony drób (nadzienie), pieczone ryby śródziemnomorskie, skorupiaki, ogórki, warzywa strączkowe, warzywa czosnkowe, marchew, papryka
Oregano
mięso z grilla, steki, mięso mielone, drób pieczony i z grilla, pieczone ryby śródziemnomorskie, małże, bakłażan, warzywa czosnkowe, papryka, pomidor, cukinia, rosół
Nać pietruszki
mięso smażone, mięso krótko pieczone, mięso mielone, pieczony drób (nadzienie), królik, pieczone ryby śródziemnomorskie, małże, warzywa czosnkowe i korzeniowe, ziemniaki, papryka, grzyby, pomidory, sałata
Rozmaryn
mięso z grilla, pieczeń i ragoût, podroby, pieczony drób, królik, węgorz, pieczone ryby śródziemnomorskie, scampi
fasolka szparagowa, warzywa kapustne i czosnkowe, ziemniaki, grzyby, pomidory, cukinia
Rzeżucha, rukiew wodna
mięso z grilla (masło ziołowe), pieczony drób (nadzienie), gotowana ryba, ryba z grilla, groch, ziemniaki, grzyby, sałata
Szałwia
cielęcina, baranina, wieprzowina, mięso z grilla, pieczony drób, królik, dzik, węgorz, smażone ryby śródziemnomorskie, małże, warzywa strączkowe, ziemniaki, warzywa kapustne i korzeniowe
Szczypiorek
mięso gotowane i smażone, mięso mielone, drób gotowany i smażony, gotowana ryba, ryba w folii, skorupiaki, małże, warzywa, strączkowe, warzywa kapustne, czosnkowe i korzeniowe, papryka, grzyby
Tymianek
mięso smażone, mięso z grilla i wędzone, podroby, mięso mielone, drób i dziczyzna wszelkiego rodzaju, węgorz, karp, marynowana ryba, skorupiaki, małże, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, czosnkowe i korzeniowe, papryka, grzyby
Napisz komentarz
Komentarze